Over Ria

DSC05155.JPG

Spontaniteit kenmerkt het werk van de Nederlandse kunstenaar Ria Nieswaag (1950). Hoofdthema’s zijn voor haar kleur en licht, met een speciale interesse voor licht/donker contrasten, eenvoud en helderheid, direct en intuïtief, intens en intiem. Met verftoetsen zet zij kleurige, abstracte natuurimpressies op. Het zijn structuren met overheersende kleuren waarin andere kleuren doorschemeren. Nieswaag schildert spontaan maar met structuur. Vorm en inhoud gaan een harmonie aan.

Concentratie en doorzettingsvermogen zijn eigenschappen die haar oeuvre ten goede komen. De gekozen stijl wordt consistent verkent in reeksen. Soms is er sprake van geabstraheerde figuratie, de detailleringen worden gebruikt om emoties op te roepen. Haar palet is kleurrijk met een meditatief karakter. Haar composities zijn vaak opgebouwd vanuit het centrum van het vlak, geordend volgens strakke horizontale en verticale assen. Soms biedt een diagonaal uitkomst om een heftige beweging of emotie vast te leggen. Rust en dynamiek “dealen” met elkaar op het doek. Samengebalde energie kan niet zonder ruimte en stilte. Daardoor ontstaan harmonie en evenwicht als vanzelfsprekende contrapunten.

Steeds opnieuw roepen haar schilderijen, voor haar terugkijkend, herkenbare beelden op. Intuïtief krijgt de voorstelling vorm maar altijd is er de achterliggende gelaagdheid die de schilderijen verbinden met het leven. Die verbondenheid laat zich achteraf vertalen in titels als Nieuw begin, Gezamenlijk streven, Aantrekkingskracht of Onzichtbaar verbonden

Daniëlle H.A.C. Lokin, Delft, April 2006 Directeur Gemeente-musea te Delft

tel.contact +31623437252
email r.nieswaag@gmail.com